Archief

Hier vind je een overzicht van onze afgelopen activiteiten.


Uitgebreid verslag Kerstmarkt 2016

We schrijven zomer 1993.
Enkele ondernemende handelaars in Huldenberg, waaronder Mon (bierhandelaar), Dirk (Schoenwinkel/dakdekker), Mia (van restaurant Charlepoenj), Nicole (van de Pelikaan), Jean (Kinderkleding/dakdekker)  en Aloïs en Bruno (toen van CERA, nu KBC) beraadslagen samen  over het eventueel opstarten van een kerstmarkt in Huldenberg centrum. We zouden er wel een sociaal doel aan koppelen! Het, in de streek wel bekende ‘Ganspoelinstituut’,  centrum dat ondersteuning biedt aan kinderen en volwassenen met visuele en visueel-meervoudige beperkingen, zou een gratis stand krijgen en tevens een bescheiden financiële bijdrage.

We blijven niet bij de pakken zitten en op zondag 11 december 1993 om 5u in de morgen, staan diezelfde initiatiefnemers met een aantal helpers en de standhouders op het gemeenteplein om
een 12-tal zware scouts- en legertenten op te zetten. Tenten die de dagen vooraf werden opgehaald in het Tiense, door 2 vrijwilligers, met name Dirk en Bruno,  die samen met een gemeentearbeider in een lichte camion, aan max.60km/uur over de A40 scheuren. Ze hadden hiervoor zeker een halve dag nodig.
In die ochtend van 11/12 stonden de Mon en Nicole, met respectievelijk jenever en koffiekoeken de verkleumde vrijwilligers bij, om niet aan de zware arbeid en de koude ten onder te gaan.
Er werd hard gewerkt en toch plezier gemaakt, om van de eerste kerstmarkt een lust voor het oog te maken.
Kerstbomen en versiering werden her en der geplaatst en het geheel oogde, naar onze mening, geweldig!
De publieke opkomst die dag, viel ook goed mee. En het einde werd lustig gevierd door de werkgroep met een diner en enkele stevig borrels in het toenmalige restaurant: Charlepoenj.
Het werd vrij laat die avond!  Een sfeer om nooit meer te vergeten.

Omdat zo’n markt organiseren wel degelijk risico’s inhoudt, werd besloten
een vzw handelaars Huldenberg, op te richten, die alle risico’s zou kunnen verzekeren.
5 augustus 1994 was de vzw handelaars Huldenberg een feit.
Oprichters: Jules Steeno, Dirk Smets, Roland Erkens, Pierre Van Obbergen en Aloïs Van Huyck.
Toenmalig bestuur:  Roland Erkens, Nicole Poysat, Dirk Smets, Josse Taymans,  Aloïs Van Huyck en Marie-Jeanne Van Reusel.
Marie Jeanne werd voorzitster benoemd, Aloïs werd penningmeester en het bestuur stelde Lieve Pollentier (Tempo: kleding) aan als sekretaris.
Moment waarop ook Peter (man van schoonheidsinstituut Isabelle) zijn intrede deed in de werkgroep: ‘Kerstmarkt’. Ook Roland (landmeter) stak een handje toe.
De toon was gezet en sindsdien werd onze jaarlijkse  kerstmarkt, onder de hoede
van de nieuwbakken vzw. een ‘heuglijke’ traditie.
De handelaars, want aanvankelijk waren zij de enige standhouders, met uitzondering van het plaatselijke Ganspoelinstituut, spraken diverse plaatselijke verenigingen aan om mee te doen.
De respons was overweldigend.
Na een paar jaren op zondag, werd geopteerd om de kerstmarkt, om diverse redenen,
in het vervolg te organiseren op zaterdag. Met succes, overigens.
Omdat het opzetten van die zware tenten echt mankracht en tijd vergde, werd beslist tot een gezamenlijke aankoop van lichtere (3x3m) tenten door de handelaars zelf.
Gaandeweg werden stevigere tenten aangekocht, waarvan er, jammer genoeg een aantal sneuvelden in 2015, toen hevige rukwinden, onverwacht opstaken bij de afbraak.
Dit jaar werden alle tenten gehuurd bij Tompie, een lid van de vzw. De vennoten van Tompie: m.n. Pallieter en Tom maakten dit jaar voor de eerste keer deel van onze ‘kerstmarkt’-werkgroep.
38 stands. Een record!! En volgend jaar gaan we er terug tegenaan. Op naar de 40 stands!!
15338830_1801752683395986_9203314471208452521_n
Al die jaren konden we ook rekenen op logistieke steun van de verschillende gemeentebesturen.
De laatste jaren is onze schepen van middenstand, Philippe ook daadwerkelijk aanwezig tijdens de voorbereidingen en de dag zelf.

15391039_1801752956729292_517802996505045243_n
Het aanvankelijke idee, sociaal geëngageerd zijn, bleef al die tijd behouden. Standhouders met sociaal geïnspireerd doel, krijgen tot op heden nog altijd korting op het standgeld. De kerstmarkt is ook steeds “een gezellig samenzijn in een unieke sfeer van gastvrijheid over de verschillende buurgemeenten heen” , het moment voor elke vereniging om  de kassa te spijzen, soms  ter ondersteuning van de talloze goede doelen.
En dit wil de vzw handelaars Huldenberg zo houden!

Huldenberg, 12/12/2016
Aloïs Van Huyck, penningmeester
affiche-1993 affiche_kerstmarkt_2016

kerstmarkt_2015


Huldenbergse Feesten 2016 – Terugblik

De Huldenbergse Feesten zijn weer vreugdelijk afgesloten. Onze voorzitster Marie-Jeanne mocht tijdens de openingsreceptie de inwoners van Huldenberg verwelkomen met een inspirerende speech. Een uniek moment om met alle handelaars te netwerken en te genieten van een hapje en tapje in het prachtige kader van de fruit – en druivententoonstelling.

foto-_wim_dhondt_huldenbergse_feesten_35
Foto : Wim Dhondt

Zaterdag deed de Culinaire Markt voor het eerst haar intrede in het programma van de Huldenbergse Feesten. Met 18 lokale handelaars, een streepje zon en vele toeschouwers werd dit nieuw initiatief al snel een groot succes. Vele Huldenbergse Handelaars grepen deze kans om hun producten in de belangstelling te brengen. Zo kon je genieten van Huldenbergse druiven, kaas, ijs, pannenkoeken, quiches, bieren, smoothies, brood en banket, zuivelproducten, suikerspinnen, popcorn, hapjes met biogroenten, biosapjes en (h)eerlijke producten van Oxfam.

Zondag sluiten we traditioneel af met de rommelmarkt en straatanimatie. Maar ook vele Handelaars hadden hun deuren open gezet voor het publiek.

Met fierheid kan de organisatie van VZW Handelaars Huldenberg terugblikken op de editie van 2016. Wederom zijn we erin geslaagd om enerzijds de inwoners van Huldenberg te verwennen en anderzijds de lokale handelaars in de kijker te brengen.
Wij hopen alvast op eenzelfde inzet voor de volgende edities.
Hieronder nog enkele sfeerbeelden met dank aan Frederik François.